آلن روب-گریه
1.00
(1)رایآلن رُب-گریه، نویسنده و فیلمساز فرانسوی، یکی از چهرههای شاخص و تأثیرگذار جنبش رمان نو در دهه ۱۹۶۰ بود. او با شکستن قواعد سنتی داستاننویسی و روایتگری، راه را برای نسل جدیدی از نویسندگان گشود.
رُب-گریه پس از گذراندن تحصیلات در رشته کشاورزی و آمار، به دلیل بیماری به فرانسه بازگشت و به نویسندگی روی آورد. اولین رمان او با نام "پاککنها" در سال ۱۹۵۳ منتشر شد و با استقبال منتقدان و به ویژه رولان بارت، فیلسوف و منتقد ادبی، روبرو شد. این رمان که مضمونی پلیسی داشت، با روایتی غیرخطی و توصیفاتی دقیق از اشیاء و فضا، نشان از سبک نوین رُب-گریه داشت. سبک ادبی رُب-گریه به شدت از رئالیسم کلاسیک فاصله میگرفت. او با پرهیز از راوی دانای کل، توصیفات ذهنی و شخصیتپردازیهای روانشناختی، بر توصیف عینی اشیاء و فضا تمرکز میکرد. در آثار او، زمان و مکان به صورت قطعه قطعه و درهم تنیده ارائه میشوند و خواننده باید خود به دنبال معنا و ارتباط بین اجزای داستان باشد. این سبک نوین که تحت تأثیر فلسفه اگزیستانسیالیسم و روانکاوی بود، به عنوان رمان نو شناخته شد.
رُب-گریه علاوه بر نویسندگی، در زمینه سینما نیز فعالیت میکرد. فیلمنامه "سال گذشته در مارینباد" که توسط آلن رنه کارگردانی شد، یکی از مشهورترین آثار او در این زمینه است. این فیلم با استفاده از تکنیکهای بصری نوآورانه، فضایی وهمآلود و رویاگونه را به تصویر میکشد.
آثار رُب-گریه اگرچه در ابتدا با مخالفت برخی منتقدان روبرو شد، اما به مرور زمان به عنوان یکی از مهمترین تحولات ادبی قرن بیستم شناخته شد. او با شکستن قواعد سنتی داستاننویسی، به خوانندگان اجازه داد تا به شیوهای جدید با متن ارتباط برقرار کنند و به عمق معانی پنهان در آن پی ببرند.
آثار ترجمه شده به فارسی او:
۱۳۷۰ - قصهنو، انسان طراز نو؛ ترجمهٔ محمدتقی غیاثی، انتشارات امیرکبیر.
۱۳۷۶ - فیلمنامه ماندگار؛ ترجمهٔ قاسم روبین، انتشارات نیلوفر.
۱۳۷۹ - پاککنها؛ ترجمهٔ پرویز شهدی؛ انتشارات دشتستان.
۱۳۸۰ - سال گذشته در مارین باد؛ ترجمهٔ پرویز شهدی؛ انتشارات دشتستان.
۱۳۸۰ - جن حفرهای قرمز میان سنگفرشهای از هم جدا شده؛ ترجمهٔ پرویز شهدی؛ انتشارات دشتستان.
۱۳۸۰ - در هزار تو؛ ترجمهٔ مجید اسلامی؛ نشر نی.
۱۳۸۱ - جام شکسته، ترجمهٔ خجسته کیهان، انتشارات نیلوفر.
۱۳۸۹ - خاطرات مثلث طلایی، ترجمهٔ پرویز شهدی، نشر افکار.
۱۳۸۹ - تعیین موقعیت شهری خیالی، ترجمهٔ پرویز شهدی، نشر افکار.
۱۳۸۹ - طرحی برای انقلاب در نیویورک، ترجمهٔ پرویز شهدی، نشر افکار.
۱۳۹۲ - وعدهگاه، ترجمهٔ پرویز شهدی، نشر افکار.
۱۳۹۲ - ژلوزی، ترجمهٔ منوچهر بدیعی، انتشارات نیلوفر.
۱۳۹۸- برای رمانی نو، ترجمهٔ پرویز شهدی، نشر افکار.
محصولات مرتبط
- 1