لودویکآندریاس فویرباخ
1.00
(1)رایلودویک فویرباخ (1804-1872) فیلسوف آلمانی بود که به خاطر نقد مذهب و الهیاتش شناخته شده است. او به عنوان یکی از پیشگامان مادیگرایی مدرن و اومانیسم سکولار تلقی میشود.
زندگی و تحصیلات:
فویرباخ در خانوادهای حقوقدان در هاگن، آلمان به دنیا آمد. او در دانشگاه ارلانگن الهیات و فلسفه خواند و سپس در دانشگاه برلین به تحصیلات خود ادامه داد. در برلین، تحت تأثیر فلسفه گئورگ ویلهلم فردریش هگل قرار گرفت. با این حال، فویرباخ بعدها از ایدههای هگل فاصله گرفت و فلسفه خود را توسعه داد که بر نقد مذهب و دفاع از انسانمحوری متمرکز بود.
معروفترین اثر فویرباخ، ماهیت مسیحیت (1841) است که در آن استدلال میکند که مذهب چیزی جز برونفکنی توهمات و آرزوهای بشری نیست. او معتقد بود که خدا یک موجود واقعی نیست، بلکه تجلی ایده آلهای بشری است. فویرباخ همچنین در آثار خود به نقد فلسفه ایدهآلیسم آلمان، بهویژه فلسفه هگل پرداخت.
فویرباخ تأثیر زیادی بر اندیشهوران بعدی، از جمله کارل مارکس، انگلس داشت. ایدههای او در توسعه مادیگرایی، اومانیسم سکولار و جنبشهای سوسیالیستی نقش مهمی داشت.
آثار:
- ماهیت مسیحیت (1841)
- مبانی فلسفه آینده (1843)
- جوهر دین (1844)
- انسانگرایی یا فلسفه نو (1845)
- تئودیس (1846)
- لوئی فیورباخ: زندگی و آثارش (1874)
میراث:
فویرباخ یکی از مهمترین فیلسوفان قرن نوزدهم بود. نقد او از مذهب و دفاع او از انسانمحوری تأثیر عمیقی بر اندیشه مدرن گذاشت. ایدههای او همچنان امروزه نیز مورد بحث و جدل است.