1.00
(1)رایراجر ورنون اسکروتن (متولد ۲۷ فوریه ۱۹۴۴)، فیلسوف بریتانیایی، نامی شناختهشده در حوزههای زیباییشناسی و فلسفه سیاسی است. او در مقام منتقدی سرسخت، علمگرایی را از یک سو و مارکسیسم را از سوی دیگر به چالش میکشد.
اسکروتن معتقد است که علم به تنهایی قادر به حل تمام مشکلات بشر نیست. او با وجود اذعان به اهمیت علم، به علومی مانند روانشناسی فرگشتی نیز توجه نشان میدهد و از این رو مفاهیمی مانند مهندسی اجتماعی یا برابریطلبی محض را که ریشه در علمگرایی افراطی دارند، برنمیتابد.
یکی از بارزترین نمودهای نقد اسکروتن به علمگرایی، دفاع او از علوم انسانی است. او در این باره میگوید: «تفسیر فرایندیست که هنگام دیدن تصویری که پیش روی ماست، از ما سر میزند. زمانی که نوبت به ویژگیهای ظریف انسانی، ناگفتههای مسئولیّتپذیری و رازهای شادی و اندوه میرسد برای تفسیر درست موضوع به راهنما و مطالعه نیاز داریم؛ و این چیزیست که علوم انسانی فراهم میکند، از همین رو، زمانی که پژوهشگران ادّعای پرداختن به آنها را دارند و پیشوند «عصبی» به آنها میچسبانند، باید در انتظار پژوهشی مهمل باشیم.»
راجر اسکروتن با اتکا به دیدگاهی جامع، علم را در کنار سایر مولفههای دخیل در زندگی بشر، از جمله مسئولیتپذیری، شادی و اندوه، مورد بررسی قرار میدهد. او از این طریق، نقشی کلیدی در ترویج علوم انسانی و نقد علمگرایی افراطی ایفا میکند.