آنتونیو نگری
1.00
(1)رای
آنتونیو نِگری (ایتالیایی: Antonio "Toni" Negri؛ زادهٔ ۱ اوت ۱۹۳۳ – درگذشتهٔ ۱۶ دسامبر ۲۰۲۳) فیلسوف مارکسیست اسپینوزیست، استاد علوم سیاسی در دانشگاه پاریس و دانشگاه پادووا در رم بود. او از رهبران جنبشهای چپ رادیکال و ضد جهانی شدن بود آنتونیو نگری در ۱ اوت ۱۹۳۳ در پادووا در شمال ایتالیا و در نزدیکی ونیز زاده شد. پدر او از طبقه کارگر و یکی از بنیانگذاران حزب کمونیست ایتالیا در کنگره لیورنو در سال ۱۹۲۱ بود که برای جنبش کارگری این کشور کنگرهای سرنوشتساز به شمار میرفت و در سال ۲۰۰۰ با همکاری مایکل هارت کتابی را با عنوان امپراتوری منتشر کرد که منتقدان از آن به عنوان مانیفست تازه کمونیستی در دوران جهانیشدن سرمایه نام میبرند. این کتاب همچنین با بحثها و انتقادات زیادی مواجه شد. این کتاب یکی از پرفروشترین کتابهای اروپا بود. آنتونیو نگری در این کتاب، با بسط سیاسی تضاد سرمایه و کار در ساحت فلسفه سیاسی، از تضاد آنتاگونیستی دو قدرت در حال نبرد با عنوان «امپراتوری» و «انبوه خلق» بحث میکند. یکی از مهمترین نقاط کانونی بحث هارت و نگری در این کتاب، تحول امپریالیسم و تبدیل آن به یک نظم جهانگستر یکدست با عنوان «امپراتوری» و در سوی مقابل فراگیرشدن فزاینده دامنه پرولتاریا و زایش یک سوژه سیاسی تازه به نام «انبوه خلق» است. این در واقع آغاز یک پروژه نظری، تحلیل و سیاسی بزرگ است که نزدیک به سه دهه ادامه مییابد. طی این دوره نگری، علاوه بر آثار مستقل و جالب توجه دیگر، همراه با فیلسوف سیاسی آمریکایی، مایکل هارت، آثار دیگری همچون انبوه خلق (۲۰۰۴)، جمهور (۲۰۰۹)، بیانیه (۲۰۱۳)، و اسمبلی (۲۰۱۷) را منتشر میکنند.
نگری در ژانویه ۲۰۰۴ به ایران رفت و در مرکز بینالمللی گفتگوی تمدنها، خانه هنرمندان ایران، و دفتر انتشارات قصیدهسرا سخنرانی کرد. نگری در ۱۶ دسامبر ۲۰۲۳ در سن ۹۰ سالگی در پاریس درگذشت.
از وی تا کنون این آثار به فارسی ترجمه و منتشر شدهاست:
امپراتوری، مایکل هارت و آنتونیو نگری، ترجمهٔ رضا نجفزاده، چ۱: نشر قصیدهسرا، ۱۳۸۴، چ ۲: نشر آشیان، ۱۳۹۱.
بازگشت به آینده، گزیدهٔ مقالهها و مصاحبهها، ژیل دلوز، آنتونیو نگری، مایکل هارت، ترجمهٔ رضا نجفزاده، تهران: انتشارات گام نو، ۱۳۸۵.
انبوه خلق: جنگ و دموکراسی در عصر امپراتوری، مایکل هارت و آنتونیو نگری، ترجمهٔ رضا نجفزاده، تهران: نشر نی ۱۳۸۶.
کار دیونیسوس: نقدی بر ساخت حقوقی دولت مدرن و پسامدرن، مایکل هارت و آنتونیو نگری، ترجمهٔ رضا نجفزاده، تهران: نشر نی، ۱۳۸۸.
فضاهای جدید آزادی، خطوط جدید اتحاد، فلیکس گتاری و آنتونیو نگری، ترجمهٔ ایمان گنجی و کیوان مهتدی، تهران: نشر روزبهان، ۱۳۹۱.
اعلامیه، مایکل هارت و آنتونیو نگری، ترجمهٔ پویا غلامی و پیمان غلامی، سایت عصب سنج، ۱۳۹۲.
جنگ و دمکراسی در عصر امپراتوری، ترجمه دکتر منوچهر هزارخانی انتشارات: بنیاد رضاییها پاریس ۲۰۰۴
هنر و مالتیتود نه نامه دربارهٔ هنر، به همراه دگردیسی: هنر و کار غیرمادی، ترجمه فرهاد اکبرزاده، تهران: نشر چشمه، ۱۳۹۵.
اسپینوزا و ما، ترجمهٔ فؤاد حبیبی و امین کرمی، انتشارات ققنوس، ۱۳۹۷.
نابهنجاری وحشی؛ قدرت و متافیزیک اسپینوزا، ترجمهٔ سید محمد جواد سیدی، انتشارات دنیای اقتصاد، ۱۳۹۸.
اسمبلی، مایکل هارت و آنتونیو نگری، ترجمهٔ فؤاد حبیبی، تهران: انتشارات نگاه، ۱۴۰۱