صادق رضازاده
1.00
(1)رایصادق رضازاده شفق، در سال ۱۲۷۴ در تبریز دیده به جهان گشود. او در دوران پر فراز و نشیب مشروطه، گامی در مسیر علم و دانش نهاد و با تلاش و پشتکار، به پژوهشگری، مترجمی و سیاستمداری برجسته تبدیل شد. تحصیلات ابتدایی خود را در مدرسه پرورش و دوره متوسطه را در مدرسه مموریال (مدرسه آمریکایی) تبریز به پایان رساند. در سنین نوجوانی، شاهد واقعه به توپ بستن مجلس توسط محمدعلی شاه بود و با شجاعت و دلیری، به همراه همکلاسی هایش و به رهبری معلم آمریکایی خود، هوارد باسکرویل، "فوج نجات" را تشکیل دادند و به یاری مجاهدان مشروطه شتافتند.
پس از فتح تهران و برقراری حکومت مشروطه، شور و اشتیاق صادق رضازاده به آزادی و عدالت، او را به عرصه سیاست و روزنامه نگاری کشاند. با تشکیل "جمعیت وطنخواهان" و انتشار روزنامه شفق، گامی در جهت آگاهی بخشی و روشنگری مردم برداشت.
اما شور و اشتیاق صادق رضازاده به علم و دانش، او را به سوی ترجمه و پژوهش رهنمون کرد. بیش از ۵۰ اثر در زمینه های مختلف از جمله تاریخ، فلسفه، ادبیات، علوم سیاسی و اجتماعی از او به یادگار مانده است. تاسیس "انجمن ادبی ایران" و "انجمن فلسفه ایران" گواه تلاش های بی وقفه او در جهت ترویج علم و فرهنگ در ایران است.
آثار:
▪︎ یادگار مسافرت سوئیس
▪︎ تاریخ مختصر ایران، پاول هرن (ترجمه)
▪︎ کورش کبیر، هارولد لمب (ترجمه)
▪︎ تاریخ ادبیات فارسی، هرمان اته (ترجمه)
▪︎ نادرشاه از نظر خاورشناسان
▪︎ جستاری در فهم بشر، جان لاک (ترجمه)
▪︎ چند بحث اجتماعی
▪︎ تاریخ ادبیات ایران
▪︎ درسهایی از تاریخ
▪︎ اسکندر مقدونی، هارولد لمب (ترجمه)
▪︎ یک روز از زندگی داریوش، یوستی (ترجمه)
▪︎ ادیان شرق و فکر غرب، رادکریشنان ( ترجمه)
صادق رضازاده شفق، تنها به فعالیت های علمی و فرهنگی بسنده نکرد و در عرصه سیاست نیز حضوری فعال داشت. او به عنوان نماینده مردم تبریز در دوره های اول تا چهارم مجلس شورای ملی، صدای مردم را به گوش نمایندگان رساند. عضویت در "شورای عالی معارف" و سفارت ایران در ایتالیا، از دیگر فعالیت های سیاسی او به شمار می رود.
سرانجام در ۷ شهریور ۱۳۵۰، چراغ زندگی این دانشمند فرهیخته خاموش شد، اما یاد و خاطره او در تاریخ ایران جاودانه ماند. صادق رضازاده شفق، نمونه ای از روشنفکران و اندیشمندان ایرانی بود که با تلاش و پشتکار خود، در جهت پیشرفت علم و دانش و آزادی ایران گام برداشتند.
- برند: کتب لاتین
- نویسنده:احسان یارشاطر ، فریدون وهمن ، مهدی مجتهدی ، احمد آرام ، احمد تفضلی ، صادق رضازاده ، محمود عرفان ، جواد شیخالاسلامی ، نجف دریابندری ، محمدعلی جمالزاده ، ایرج افشار ، محمدابراهیم باستانیپاریزی ، رضا داوری