پتر هانتکه
1.00
(1)رایپتر هانتکه، نویسندهای اتریشی-آلمانی، در ۶ دسامبر ۱۹۴۲ متولد شد. او در عرصههای مختلف ادبی و هنری از جمله داستاننویسی، نمایشنامهنویسی، ترجمه، شعر، کارگردانی فیلم و فیلمنامهنویسی فعالیت دارد. هانتکه به پاس آثار بدیع و نبوغ زبانیاش که در کندوکاو تجربیات و درون انسان به کار گرفته است، مفتخر به دریافت جایزه نوبل ادبیات در سال ۲۰۱۹ شد.
پیتر هانتکه در 6 دسامبر 1942 در گریفن، اتریش، متولد شد. پدر او کارمند بانک بود.هانتکه در دانشگاه گراتس به تحصیل در رشته حقوق پرداخت و در سال 1965 پس از 4 سال، از این دانشگاه فارغالتحصیل شد. او به دنیای ادبیات جذب شد و با مطالعه آثار نویسندگانی نامدار چون فئودور داستایوفسکی، ماکسیم گورکی و توماس وولف، گامی مهم در مسیر نویسندگی برداشت.
اواخر دهه ۱۹۶۰ نقطه عطفی در مسیر حرفهای پیتر هانتکه به شمار میرفت. در این دوران بود که با خلق آثاری درخشان، نام خود را بر سر زبانها انداخت. نمایشنامههای "اهانت به تماشاگر" و "کسپار" و رمان "ترس دروازهبان از ضربهی پنالتی" از جمله آثار برجستهی او در این دوره بودند که هانتکه را به عنوان نویسندهای نوآور و صاحبسبک به جامعهی ادبی معرفی کردند.
هانتکه ، با خلق آثار بدیع و نامتعارف، دنیای ادبیات را متحول کرد. او در نمایشنامههایی مانند "دشنام به تماشاگران" و "کاسپار" با به کارگیری شیوههای نوآورانه، مرزهای روایت و روابط بین شخصیتها را دگرگون ساخت و به تجربهگرایی در ادبیات دامن زد.
هانتکه در آثار بعدی خود نیز به نوآوریهایش ادامه داد. او با درهم شکستن مرزهای زمان و بازگشت به اصل خویش، روایتهایی بدیع خلق کرد. هانتکه در این آثار از اشیاء و رویدادهای عادی روزمره به مثابه نمادی برای واکاوی اسطورهها و مفاهیم عمیق انسانی بهره برد.
آثار هانتکه به دلیل جسارت و خلاقیت در فرم و محتوا، مورد تحسین منتقدان و مخاطبان قرار گرفتهاند. او با به چالش کشیدن قواعد مرسوم ادبی، دریچهای نو به سوی درک عمیقتر تجربیات و درون انسان گشوده است.اعطای جایزه نوبل ادبیات به هانتکه با انتقاداتی نیز همراه بود. برخی منتقدان، مواضع سیاسی او به ویژه حمایتش از صربها در جنگ بوسنی را مورد اعتراض قرار دادند. با این حال، هانتکه همچنان به عنوان یکی از برجستهترین چهرههای ادبیات معاصر شناخته میشود و آثارش در سراسر جهان مورد مطالعه و تحسین قرار میگیرند.
برخی از مشهورترین آثار هانتکه عبارتند از:
رمان: رمان کوتاه "زن چپدست" ، دردی فراتر از رویاها، زنبور سرخ، دستفروش، دنیای درون دنیای بیرون دنیای درون، ترس دروازهبان از ضربهٔ پنالتی، نامه ای کوتاه برای خداحافظی طولانی، تاریخنگاری یک حادثه در حال وقوع، کتاب دون ژوان( از زبان خودش)،محاکمه،تکرار
نمایشنامه : دشنام به تماشاگران، کاسپار، عاقلان منقرض میشوند، پیشگویی و اتهام به خود بی سرپرست میخواهد قیم شود
اقتباس:
آثار شاخص پیتر هانتکه نه تنها در دنیای ادبیات، بلکه در عرصهی سینما نیز بازتاب یافتهاند. شهرت و عمق آثار او، نظر کارگردانان مختلف را به خود جلب کرده و اقتباسهای سینمایی متعددی از کتابهای او ساخته شده است.
علاوه بر این، هانتکه خود نیز در عرصهی فیلمسازی تجربهی فعالیت داشته و به عنوان فیلمنامهنویس و کارگردان در چند اثر سینمایی حضور یافته است.
· فیلم زن چپدست (The Left-Handed Woman)
· فیلم شهر فرشتگان (City of Angels)
· فیلم حرکت اشتباه (The Wrong Move)
جوایز:
- جایزه گئورگ بوشنر (۱۹۷۳)
- جایزه فرانتس کافکا (۱۹۸۰)
- جایزه هاینریش فون کلاینایست (۱۹۹۵)
- جایزه ایبسن (۲۰۱۹)
- جایزه نوبل ادبیات (۲۰۱۹)